Naturalne dżemy — lepiej przygotowywać samodzielnie czy kupować?

Do wypieków, grzanek czy świeżego pieczywa. Dżemy mają w kuchni wiele zastosowań, są uwielbiane przez wiele osób, także przez dzieci, które często za świeżymi owocami nie przepadają. Poza tym zastępują takie produkty zimą, kiedy nie ma dostępu do truskawek czy malin. Te oferowane w zwykłych sklepach są jednak pełne cukru oraz konserwantów. Przeczytaj tekst i dowiedz się, czy wobec tego warto przyrządzać takie przetwory samodzielnie, czy też można kupić ich zdrowe odpowiedniki.

Samodzielna produkcja dżemów —  warto czy nie?

Własnoręcznie przygotowany dżem ma wiele zalet, ale na takie rozwiązanie warto decydować się tylko pod pewnymi warunkami. Po pierwsze, kluczowa jest jakość owoców. Produkcję przetworów we własnej kuchni można polecić przede wszystkim osobom mającym dostęp do wysokiej jakości surowca. Owoce z własnej działki, ewentualnie kupione od sadownika na bazarze, będą na pewno lepszym wyborem niż hodowane z użyciem chemii produkty z marketów, tym bardziej że te drugie są drogie, produkcja będzie zatem nieopłacalna, a także nie mają odpowiedniego smaku i aromatu —  także jakość przetworów więc pozostawi wiele do życzenia.

Poza tym warto zadbać, by przyrządzać naturalne dżemy, a więc bez chemicznych dodatków w postaci na przykład środków zagęszczających. Tutaj jednak pojawia się problem. Dostępne w sklepach produkty żelujące ułatwiają i przyspieszają przygotowanie domowych wyrobów. Owoce mają w sobie pektyny, co powoduje, że kiedy smaży się konfitury odpowiednio długo, stają się naturalnie gęste i nie potrzeba takich dodatków. Na to jednak mało kto ma czas i ochotę, więc użycie środka żelującego jest wygodniejsze. Jest to też sposób na konserwację produktu, uniknięcie jego psucia się. Tak naprawdę zatem dobry, naturalny dżem ze sklepu ze zdrową żywnością może być rozwiązaniem lepszym, tańszym oraz korzystniejszym niż samodzielna produkcja —  tym bardziej że dobry sklep ze zdrową żywnością online może zaproponować różne smaki, także z owoców, do jakich nie ma się dostępu (jak figa czy marakuja).

Pełnia smaku i zdrowia

Nawet takie słodkie przysmaki jak dżem mogą być zdrowe jeśli wybierze się je odpowiednio —  i nie trzeba trudzić się z ich samodzielnym przyrządzaniem. Nie mając do tego możliwości, czasu albo ochoty, warto postawić na wartościowe produkty z dobrego sklepu.